среда, 11. април 2012.

A sta je Beograd bez Kalemegdana


A šta je Beograd bez Kalemegdana

Iako je Srbija veoma mala zemlja, sa ponosom se možemo pohvaliti svojim istorijskim nasleđem, od duge i bogate tradicije, do običaja i verovanja. Štaviše, svakako može biti ponosan na svoja utvrđenja, najimpresivnija i dobro poznata  Beogradska tvrđava - Kalemegdan .

Zaštićeno od strane Republike Srbije, ovo veličanstveno utvrđenje je proglašeno za spomenik kulture od izuzetnog značaja u 1979. Sastoji se od parka i tvrđave i nalazi u samom centru grada.
Smešten na vrhu brda iznad ušća dve velike reke - Save i Dunava, tvrđava predstavlja jedno od najstarijih naseljenih gradskih okruga kroz istoriju - on se seća davno prošlog doba punog previranja, tiranije i odbrane, kao i dana oslobođenje i slobode .
Istorija Kalemegdana datira iz 3. veka pre nove ere i odgovara za istoriju samog grada. Produktivno zemljište na ušću dveju reka je bilo stalno nastanjeno čak i od paleolita. Tvrđava je prvobitno osnovana od strane Thraco-keltskog plemena Skordisci koji su mu  dodelili ime - Singidunum, što znači "okruglo utvrđenje".
Nakon svojih uspona i padova i  svoje duge istorije tvrđava je pala u ruke Turske vlasti u 16 veku i ostala pod vladavinom Otomanskog carstva koji su tvrđavu nazvali “Kalemegdan“ -  „Kale“ , što znači „tvrđava“ i „meidan“, što znači „bojište“.
Iako konstanto izložena nemirima, tvrđava je nastavila da postoji i pamti mnoge srpske nevolje - Velike srpske migracije u 17. veku, patnja za vreme turske vladavine, dve pobune protiv Turaka u 19. veku i mnoge druge. Takođe je teško oštećena tokom Drugog svetskog rata; ipak, spomenik "Pobednik" (Sluga) ponosno stoji na vrhu brda, danas, predstavlja zaštitnika Beograda i miran simbol godinama koje dolaze.
Kalemegdan je podeljen na četiri dela i vredi ga svakako posetiti. Donji grad, Gornji grad, Mali Kalemegdan i Veliki, posetiocima Kalemegdana nude divan pogled poput: Pravoslavne crkve (Ružica i Sveta Petka), Rimski bunar, Vojni muzej, Muzej šumarstva i lova i mnoga druga interesantna mesta.



Odlazak u šetnju kroz predivni i lepo uređeni park -sa  šarenim cvetnim lejama je nesumnjivosavršen način da provedete svoje popodne. Ljudi koji vole da se opuste imaju klupe u parku, ili u  kafiće i restorane u sklopu utvrđenja. Jedno od najprijatnijih mesta je, zasigurno suncem obasjana Kalemegdanska terasa, sa veličanstvenim pogledom na dve reke. Posmatranje zalaska sunca ili samo pijuckanje čuvene turske kafe ili voćnog soka je predivno uživanje. To je takođe jedinstvena prilika za fotografe i ljubitelje prirode.

1 коментар:

  1. Hi, I am writing a blog post about Belgrade and I like the picture you use in this post. Can I use it in my article, citing you as the author? My blog is http://da-scoprire.678voli.it/ (in Italian language) and I am writing about various cities, mostly in Europe.
    Thanks, Debora.

    ОдговориИзбриши